dinsdag 17 augustus 2021

Sjem moaken

Julimoand en augustusmoand, et bennen de tieden van sjem moaken. Bessen moeten eerst ritst worden.

Dat was veural vroeger zo. Eerst rooie bessen, zwarte bessen en doarnoa krudoorns. Bessen ritsen kon je ien huus doen, mor ok onder de bessestruuk. Dan kwammen de rooie prumen veur prumen op sap, as der n goeie oogst was (compote zeggen Fransen, mor dat woord bruukten wij noeit). En uuteindelieks nog de blaauwe prumen veur prumesjem mor dan was t aal september. Zo was mien moeke verscheidene doagen met wecken doende. En opa en wij, kiender, hielpen met bessen plukken en ritsen. Pabbe hielp ok met, as de nood an e man kwam en hij et an tied har, met rebarbar snieden en bonen plukken. Dan hield et, wat groenten angijt, wel n keer op, want zoveul groenten harren we niet ien e tuun.

Sjem kwam ien weckflezzen. En de bessen werden dik moakt met biendmiddel. Doar har je ien die tied Opekta veur. Ien die tied was de slagzin: "Met Opekta zelf gemaakt." Nou is doar n apad soort sukker veur: geleisukker. Zo heb ik dan mien potje zulfmoakte sjem kloar. Sums glieden gedachten nog even deur de sjem-doagen van zesteger en zeuventeger joaren.

 

t Is goed belukt. Wel zat de sjem wat omgekeerd ien pot. Mor noa doagen recht op, gleed sjem toch noar t goeie plak. 



1 opmerking:

  1. En het bessensap ging over de biest - dat is wat ík me vooral uit de keuken van je moeder kan herinneren!

    BeantwoordenVerwijderen