zondag 7 augustus 2022

Olde foto van Zuudhörn - Eerste Christeleke Schoel aan de Gast

Dit is n foto van d'olde Chr. Schoel te Zuudhörn - 1906.

Eemtil/IJmtil har al lang n christeleke schoel veurdat der n christeleke schoel ien Zuudhörn en Noordhörn was. Minsen ien Zuudhörn die heur kiender op n christeleke schoel hemmen wollen, sturen heur kiender noar Eemtil. Dat was wel 4-5 kilometer lopen.

In 1906 kwam doar veraandereng ien toen leden van de grifformeerde kerk n nije schoel oprichten wollen. Ze harren doarveur n stuk laand aan de Gast op t oog van n liberoale boer. Die wol op zich de grond wel kwiet, mor niet bekend stoan as de man die zien grond aan n christeleke schoelbestuur verkocht en zo met waarkte aan t oprichten van nije Chr. schoel. Doarom kwam de boer met een van de leden, die ok boer was, overeen om t stuk rechtstreeks aan de man te verkopen. En zo kon t nije schoelbestuur n schoftje loater toch aan de slag met t baauwen van de nije schoel. 

De schoel kwam tussen Noordhörn en Zuudhörn ien om doarmet gezinnen uut beide dörpen en ok Briltil zo goed meugelk bedienen te kennen. Grond om de schoel toe was aalmoal onbebaauwd. 

Wat me opvalt, t huus van de schoelmeester liekt op dizze foto zo wat krekt groot as t hule schoelgebaauw met vier grode roamen. Loater is der aanbaauwd, want vandoag de dag het et gebaauw 6 roamen.

Vroag: Wel stoan op dizze foto? t Gijt volgens mij om de eerste bestuursleden van de Chr. Schoel aan de Gast - 1906. Het antwoord komt over n poar weken.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten